Categorieën
Blog

Zorgeloos Zijn

Hoe als je je met zorgeloosheid kon omringen en dat dat je ruimte was  (Bert Schierbeek)

Een zin die ik al jaren mooi vind, en die me herinnert aan onze vrije aard: los en in verbinding. Zorgeloos Zijn wil niet zeggen dat je geen zorgen hebt,  maar je weet of ervaart dat je ruimer bent dan je gedachten en gevoelens. Er is een lichte toon door alles heen. Die lichte toon van moeiteloos gemak is een toon van onze vrije aard. Die al vrij ís, precies zoals we nu zijn: we hoeven niet vrij te worden.

Als het al zo is, hoe kan dan we dit niet steeds ervaren? En hoe kun je dit grondtoon van je leven laten zijn?

De werkelijkheid is open, en daarmee houvastloos. Alles wat we voelen, denken, zien; iedere waarneming is veranderlijk. Niets is vast. Onze psyche houdt daar niet van: haar functie is om houvast te creëren. Die neiging zal bijven opkomen; de kunst is dan ook om niet te corrigeren, maar om een ander, ruimer, zicht te herinneren. Je ervaart dan dat je aanwezig kan zijn met hoe het is, ook als het zeer doet, spannend of ongemakkelijk is.

Het zoeken van houvast en het op weg zijn, laat ons van huis gaan. We willen het leven, onszelf of de ander anders hebben dan het is. Het anders willen hebben creëert spanning en lijden. Waar je je tegen verzet is er immers al: je neemt het al waar. Het paradoxale is dat je door je te verzetten, het juist vastzet. Wanneer je waar laat zijn wat al waar is, ook je pijn en eenzaam voelen, ontspan je en land je in de ruimte van jouw geest. Dan blijk je ruim en helder, sensitief en stromend te zijn. Dan blijkt dat je de pijn die je ervaart, kunt hebben.

Er is geluk dat voortkomt uit fijne gebeurtenissen en ervaringen: een ontmoeting, een grote liefde, de zon die schijnt, een nieuwe baan, vakantie, doen wat je graag wilt. Dit geluk is weldadig; en geeft een evenwicht aan verlies en nare gebeurtenissen, die onlosmakelijk verbonden zijn met het leven. Het genoemde geluk echter is afhankelijk van omstandigheden. Er is ook een inherent geluk in ons, dat onafhankelijk is van omstandigheden en niet hetzelfde is als zonder pijn en zorgen zijn. Precies zijn waar je bent, blijkt geluk te zijn.

Het is eenvoudig, en tegelijk vaak niet gemakkelijk om precies hier te zijn. Onze psyche is gericht op overleven en heeft een sterke gedrevenheid om op weg te zijn. Vaak zitten we in onze gedachten en emoties. Een belangrijke beoefening is om dit te herkennen en je verhalen, steeds opnieuw, los te laten.  Je laat de gedachten en emoties waar je mee samenvalt, los en gaat met je aandacht naar een door jou gekozen onderwerp, bijvoorbeeld de ademhaling of je lichaamssensaties.

Er ontstaat ruimte, je ervaart grond, en je ziet dat de werkelijkheid zowel ruim als steeds weer nieuw is. Vaak wordt ook een rust voelbaar, een diepe stilte. Met al het veranderlijke, is er ook iets in jou dat onbewogen is. Niet aangedaan, niet aangetast door wat dan ook.

Meditatie zie ik als inspirerend en ondersteunend in het leren zien dat je al vrij bent. Te verwelkomen wat er in je leeft, te landen in jouw hart en nabij en op je gemak te leren zijn met alles.

Wil je ook zorgeloos Zijn beoefenen? Na de zomer start een jaartraining en een meditatiecursus. Ook kun je deelnemen aan padcoaching en geef ik in de lente van het nieuwe jaar een retraite. Je bent van harte welkom!