Jacqueline Vader

Ik ben afgestudeerd als maatschappelijk werker en heb de vakopleiding aan de school voor Zijnsoriëntatie gevolgd. Na mijn afstuderen heb ik als begeleider in de langdurige psychiatrie gewerkt en daarna als consulent wet maatschappelijke ondersteuning. Momenteel werk ik in een sociaal wijkteam en heb ik een leerruimte voor Zijnsoriëntatie in Nijmegen / Ubbergen. Daarnaast assisteer ik in de Zijnstraining en geef ik padcoaching aan de school voor Zijnsoriëntatie.

In 2002 maakte ik kennis met Zijnsoriëntatie; het had direct mijn hart. De eerste jaren heb ik trainingen gevolgd bij zijnsgeoriënteerde begeleiders, waarna ik in 2008 aan de School voor Zijnsoriëntatie begon met de driejarige Zijnstraining, gevolgd door de driejarige vakopleiding. Momenteel ben ik lid van de Zijnskring en de beroepsvereniging voor zijnsgeoriënteerde leraren.

Vanaf mijn eerste kennismaking met Zijnsoriëntatie ervaar ik een vreugdevol thuiskomen. De visie verwoordt voor mij op een prachtige wijze de open aard van de werkelijkheid, en biedt kennis en methodieken om dit te ervaren en van daaruit vorm te geven in mijn dagelijks leven en werk. Ik voel me dankbaar naar mijn leraar Hans Knibbe en andere leraren op mijn pad voor het aanwijzen van mijn vrije aard, en het voorgaan in het leren belichamen hiervan.

Het besef dat alles wat in mij leeft een expressie is van openheid verheugt en inspireert mij steeds weer. Het is het leven precies zoals het nu is. Met alles wat er in mij leeft op mijn gemak leren zijn. Steeds weer ontdekken dat precies hier, hoe het ook is, de plek is waar ik thuis ben.

Het pad van levenskunst gaat voor mij over het herkennen dat we in relatie zijn. We zijn zowel een authentieke vorm als in verbinding. Dit leren leven in het dagelijks leven vraagt herinnering en beoefening. Wat betekent het om vanuit een open hart mijn leven en relaties vorm te geven? Antwoorden te vinden en keuzes te maken die bij mij en de situatie passen. Dat is ontdekken en oefenen. Iedere keer nieuw en fris willen kijken, en bereid zijn het niet te weten.

Mijn leven is lichter en liefdevoller geworden, intenser ook en tegelijk eenvoudiger, met meer ontspanning en genieten. En steeds opnieuw wanneer ik thuiskom in hoe het hier en nu is, ervaar ik: zo wil ik leven.

Ik houd ervan dit pad te lopen, en het heeft mijn hart om onze vrije aard ook anderen aan te wijzen en te inspireren van hieruit te leven.

leraar Zijnsorientatie