Zijnsoriëntatie

Het uitgangspunt van Zijnsoriëntatie is dat je, precies zoals je nu bent, al vrij en helemaal goed bent. Ik vind dat een vreugdevol besef: we hoeven niet vrij en goed te worden, we zijn het al. En omdat het al zo is, kun je dit ieder moment herinneren en ervaren.

Wanneer je contact maakt met jouw vrije aard, is het alsof je thuiskomt, en tegelijkertijd is het nieuw, open en fris. Jij, anderen, en het leven zijn veel ruimer, levendiger, liefdevoller en mysterieuzer dan je denkt. Het is hartvol en uitdagend om vanuit hier te ontdekken hoe jij wilt leven.

Het is vaak niet gemakkelijk om wie jij bent en waar het jou om gaat in contact met anderen te leven. We hebben gewoontepatronen ontwikkeld die ooit het beste antwoord waren op een situatie. Er zit veel wijsheid en sensitiviteit hierin, echter kunnen patronen ook een beperkte en niet-vrije manier zijn om met het leven om te gaan.

“Zie, je bent al vrij”   (Hans Knibbe)

Het herinneren van wie je in wezen bent geeft een vrij en helder beginpunt om te schouwen naar wat er plaatsvindt in jezelf en in je leven. Je leert waar laten zijn wat er is, waardoor je landt en ontspant in hoe het is.

Er ontstaat ruimte, rust en vertrouwen. Een inherent gevoel van geluk, ook wanneer het pijn doet, wanneer je bang bent of boos. Je leert op je gemak te zijn met wat er ook is en daarmee helder en liefdevol in relatie te zijn. Je ontdekt hoe je jouw leven vanuit inspiratie wilt vormgeven en leert dit belichamen in het dagelijks leven.

In mijn leven en werk is Zijnsoriëntatie een grote inspiratiebron. Zijnsoriëntatie combineert inzichten uit het Tibetaans-boeddhisme en westerse psychologische kennis. De visie is ontwikkeld door Hans Knibbe. In 1987 heeft hij de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht opgericht, met een ruim en inspirerend aanbod om deze prachtige visie en het pad van levenskunst te leren leven. Als student van Hans Knibbe en leraar Zijnsoriëntatie verheugt het me om met collega’s in het land Zijnsoriëntatie als pad van verlichte levenskunst aan te bieden. Zie voor meer nformatie over de school en de beroepsvereniging de pagina links en voor een interview met Hans Knibbe zie youtube 

OPEN MIDDAG | NIJMEGEN

De volgende open middag Zijnsoriëntatie is op woensdag 20 september 2023 van 14.00 tot 16.30 uur. Tijdens deze middag vertel ik over de visie Zijnsoriëntatie, geef ik meditatie in beweging en zitmeditatie, doen we een eenvoudige oefening en is er gelegenheid tot stellen van vragen en inzien van literatuur. Aan de middag zijn geen kosten verbonden.