Cursus Zijnsgeoriënteerde meditatie

Ontdek de rijkdom van Zijn

Zijnsgeoriënteerde meditatie omvat verschillende meditatievormen: zittend, staand, bewegend, visualiserend. Al deze meditatievormen zijn gericht op verschillende niveaus van je geest. Zo leer je aandachtig zijn en contact maken met de stroming van je lichaamsenergie. Je ervaart verbinding met al het bestaande en je leert verwijlen in de stille ruimte van je geest. Het kenmerkende van zijnsgeoriënteerde meditatie is dat je je geest uit de afleiding haalt en terugbrengt naar zijn thuisbasis, naar Zijn.

Grijpende aandacht en opgetrokken energie

Vanuit evolutionair gevormde overlevingsdrang grijpen we naar innerlijke en uiterlijke ervaringen: gedachten, gevoelens en zintuiglijke indrukken. Door die grijpende aandacht verplaatst je gewicht zich van je basis, je Zijnsgrond, naar boven en naar buiten. Dat trekt je uit je basis en brengt je ‘van huis’.

Meditatie brengt je weer terug in je basis, waardoor je je vrije aard ervaart. Deze is rijk aan kwaliteiten zoals rust, blijdschap, geluk, liefde, schoonheid en helderheid. Je geest thuisbrengen is lijfelijk voelbaar als ontspanning, loslaten van pantsering, ervaren van stilte en van rijke kwaliteiten. Tegelijkertijd blijkt je thuis geen vaste plek te zijn waar je als het ware in kunt wonen. Je thuis is eerder ruimte, openheid, Zijn zelf.

In deze cursus maak je in acht bijeenkomsten stapsgewijs kennis met de kunst en kunde van meditatie volgens de zijnsgeoriënteerde principes. De meditatievormen worden verkend, uitgelegd, geoefend en een aantal keren herhaald. Thuis mediteer je met ingesproken meditaties en bouw je je eigen meditatiediscipline op. Als je regelmatig oefent merk je dat je je aandacht beter kunt losmaken uit gedachtestromen en dat je meer kunt ontspannen. Je komt in contact met je inspiratie en een besef van inherente vrijheid. Je herkent jezelf als heel en compleet en gaat meer en meer je vertrouwen leggen in Zijn. 

Na acht bijeenkomsten ben je in staat om zelf een dagelijkse meditatiebeoefening te doen met de onderdelen die in de cursus aangereikt zijn. Deze cursus is geschikt voor zowel mensen die geen enkele ervaring hebben met meditatie als voor mensen die dat wel hebben.

Data en tijd

Vrijdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur op 6 november, 20 november, 4 december, 18 december 2020 en 8 januari, 22, 29 januari en 12 februari 2021.

Je kunt de cursus zowel op lokatie als online volgen.

Lokatie: de Refter, Ubbergen, vlakbij Nijmegen. 

Kosten:  zie onder tarieven.