Categorieën
Geen categorie

Houvastloos

You’re never going to get it all together” (Pema Chödrön)

Een mooie zin vind ik, van Pema Chödrön. De woorden laten me zien waar ik bezig ben ‘mijn leven voor elkaar te krijgen’. Dingen regelen, projecten oppakken, lijstjes afvinken. Lekker. Alles op orde hebben, taken afronden, overzicht hebben. Geen losse eindjes. Geen rafeltjes.

Het geeft houvast, of doet dit ogenschijnlijk, want de werkelijkheid is open en daarmee houvastloos. Overzicht hebben en structuur aanbrengen zijn vaardigheden, die ondersteunend zijn, maar niet de bron van geluk. Een geluk dat onafhankelijk is van omstandigheden, en zich toont in hoe het is. Steeds weer lucht het op als ik Pema Chödröns uitspraak herinner: “You’re never going to get it all together.” Het gaat me niet lukken. Het hoeft ook niet te lukken: het is helemaal niet waar het leven over gaat.

Verlies nemen. Erkennen dat het niet gaat lukken. De hoop opgeven dat het anders wordt, dat we een overwinning behalen op het verleden. Het gaat niet over hopeloos worden, geen idealen hebben of niet handelen, maar over het loslaten van onze hechtingen. Het gaat over weggaan bij pijn, teleurstelling, eenzaamheid. Pas als we erkennen dat we pijn ervaren, we hiermee op ons gemak raken; pas als we hier niet bij weggaan, zijn we bij hoe het is, en kunnen we openheid als startpunt nemen.

Dan blijkt openheid niet angstaanjagend te zijn, maar hoe het is. Een geluk komt tevoorschijn, dat onafhankelijk is van omstandigheden. Ons hart is open. Vaak met een droef teder randje: er is pijn, er is lijden, wij en anderen hebben menselijke beperkingen; en tegelijk is het niet vast. Zijn we in verbinding met wat er in en om ons heen verschijnt. 

Zijnsoriëntatie biedt een visie en methodieken om precies hier te leren zijn. Onze vrije liefdevolle aard te herkennen en te leren hoe we hieraan kunnen wennen en dit kunnen belichamen in iedere situatie. Meditatie en gezonde zelfliefde zijn een onmisbaar onderdeel op dit pad. Wil je meer weten? Ik nodig je van harte uit voor een kennismakingsgesprek, meedoen aan een van de cursussen of de jaartraining