Moed

“Durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen” (Sören Kierkegaard)

Mooie zin van Sören Kierkegaard vind ik. Het doet me denken aan het uitdagende moment waarop ik iets nieuws doe: tevoorschijn komen met waar ik van houd, een andere mening geven, nee zeggen of ja. Het is een moment waarin ik geen houvast ervaar, nog niet weet hoe het gaat zijn, maar wel iets doe wat ik graag wil. Vreugdevol, en bloedspannend soms.

Het pad van levenskunst gaat voor mij over het leren leven van onze vrije aard in verbinding. De vreugde hiervan gaat vaak hand in hand met angst. De open stromende werkelijkheid komt meer op de voorgrond. Dat is wie we van nature zijn. En tegelijk hebben we gewoontepatronen, die uitgaan van houvast zoeken en weggaan bij pijn. Het vraagt moed en een ruim hart om deze gewoonten los te laten. Wat kan ons hierbij inspireren en helpen?

Vriendschap sluiten met angst

‘Op intieme voet raken met angst’, schrijft Pema Chödrön. Het geeft een kern aan van wat we leren op het pad: op ons gemak zijn met wat er in ons leeft. Het is een actief gebaar om waar te willen hebben waar we normaal gesproken van weglopen. Als we niet meer weglopen voor wat ons angst aanjaagt, als we niet meer weglopen voor de angst zelf, zijn we hier en nu aanwezig, en blijken we ons heel nabij te voelen. Een intieme presentie in verbinding met onze omgeving.

Thuis zijn

Op je gemak raken met de open werkelijkheid en daarmee met alles wat in je leeft, is thuis zijn. Bij jezelf en in de wereld. Moed gaat in wezen over angst. Het betekent dat je bereid bent je angst aan te kijken. Dit gaat niet vanzelf en vraagt beoefening. Onze instinctieve neiging is weggaan bij pijn en toegaan naar wat onze overleving dient. Dit zit diep geworteld in ons, en is waardevol: het heeft ons helpen opgroeien. Nu we volwassen zijn kunnen we ons herinneren dat we ruimer zijn. We zijn het open hart en kunnen ons potentieel leven. Dat klinkt aantrekkelijk, maar hoe doen we dat als we ook bang zijn?

Ons potentieel leven

Wanneer we aanwezig leren zijn, is een eerste stap om onze verhalen los te laten. Om eenvoudigweg en vriendelijk te erkennen: zo bang ben ik. Zo boos. Zo jaloers. Dat is vanuit onze psyche gezien gelijk al een grote stap: loslaten van onze verhalen, betekent vallen in houvastloosheid. De angst en wat op dat moment in je leeft, wordt in volle glorie voelbaar en dat kan intens zijn. Daarom zie ik het pad als krijgerschap: mét de angst zijn we bereid om stil te staan.

Door precies aanwezig te blijven bij hoe het is, niet van je plek te komen, en ruimte te geven aan wat wakker is, ga je grond ervaren. En doordat je je verzet loslaat, ontstaat een gevoel van rust en vrede door de intensiteit en soms rauwheid heen. Hier leren blijven geeft je vertrouwen en stevigheid. Juist door je angsten aan te kijken, wordt onverwoestbaarheid wakker.

Meditatie

Dagelijkse meditatie is inspirerend en ondersteunend op het krijgerspad. Het is een herinnering aan wie we ten diepste al zijn. Door dit dagelijks te beoefenen en hieraan te wennen, verdiept je vertrouwen en schijnt het licht meer en meer door alles heen. Een ander belangrijk aspect is dat we door onze geest te trainen in onafgeleid hier zijn, onze verhalen leren los te laten. We trainen stuurmanschap en koers houden, wat bijdraagt aan het leren herkennen van verlichting in iedere situatie.

Moed Zijnsorientatie Amsterdam

Gezonde Zelfliefde

Een andere belangrijke basis op het pad is gezonde zelfliefde. Dit is een werkvorm waarin we leren liefdevol nabij onszelf te zijn. Op sommige vlakken leeft er schaamte in ons en een aanname dat we niet om van te houden zijn. Wanneer we hierin geloven, leven we ons verhaal. Door te leren ons gewicht te leggen in onze basale goedheid, wie we van nature zijn, leren we bij onze pijn te zijn. Heel belangrijk om niet onze projecten om een goed mens te worden, en daar spiritualiteit voor in te zetten, te vervolgen.

Je potentie leven

Wil je ook leren op je gemak te zijn met wat er in je leeft? Je potentie leven? Je bent van harte welkom om verder kennis te maken met de visie Zijnsoriëntatie, met mij en mijn aanbod.

Wil je meer lezen?

  • Hans Knibbe, Gezonde ZelfliefdeAsoka, 2017
  • Hans Knibbe, Zie je bent al vrij, Milinda Uitgevers, 2014
  • Pema Chödrön, Falen, opnieuw falen, steeds beter falen, Panta Rhei, 2016
  • Brene Brown, De moed van imperfectie, Bruna Uitgevers, 2013