Met nieuwe ogen kijken

De merels zijn er weer, en bezingen de lente. Aan bomen en struiken barsten iedere dag meer knoppen open, de magnolia staat al vol in bloei. De lente symboliseert voor mij het nieuwe. De frisse ochtenddauw, het zachte voorjaarslicht, nieuwsgierig naar de dag die open voor me ligt.

Wat betekent het om nieuw te zijn?  Wat beteken het in deze indrukwekkende en ingrijpende periode? Als ik start bij openheid, wat komt er dan in mij tevoorschijn? Hoe draag ik bij aan het geheel? Wat vraagt het van mij, aan goede zelfzorg en keuzes?

Openheid

Als we precies kijken, is ieder moment nieuw en fris. Wat we nu waarnemen was er niet eerder. Het komt ook niet terug. En waar is dit moment nu? Het is niet te pakken, het is steeds weer nieuw, open en houvastloos. Zo kijken we meestal niet: we zijn gewend om plaatjes te plakken op wat we waarnemen. We vormen beelden en interpreteren deze. Dat is noodzakelijk geweest in ons opgroeien: zo leren we ons te oriënteren en te overleven. We leren in een gemeenschap te leven. We vergeten echter dat het plaatjes zijn. De betekenissen die we toekennen aan onze waarnemingen, zijn onze interpretaties, en niet de werkelijkheid.

De werkelijkheid is niet vast

Dat is een verstrekkend inzicht: normaal gesproken denken we dat we leven in een gedeelde en concrete werkelijkheid. Dat blijkt niet waar te zijn: ieder leeft in zijn of haar subjectieve werkelijkheid. En die werkelijkheid is niet vast: mijn gevoelens, gedachten, wat ik zie, hoor, ruik, is niet vast te pakken. In onze gewoonte maken we het solide, maar het zijn ervaringen die komen en gaan.

Er is nooit iets vast geweest. Voor onze psyche is dat een griezelig besef. Maar iets in ons weet dat het waar is. Onze vrije aard herkent dat het open is. Dat de werkelijkheid open is. Er is niets in ons, in anderen, in het leven, aan te wijzen dat vast is. Waar dat voor onze psyche angstig is, is het vreugdevol voor onze vrije liefdevolle aard. Het is vreugdevol, omdat het is hoe het is. Landen in hoe het is, is landen in verbinding, in heelheid. Je bent thuis. Vrij met wat er ook verschijnt. Inclusief angst, pijn, afkeer, en wat er ook maar leeft in ons. Het is er, en het is niet vast.

Ieder moment is dus nieuw. En natuurlijk vraagt het herinnering en training om dit vaker te zien, en dit als startpunt te nemen van je leven. Maar dit herinneren kun je ieder moment doen. Het is immers al zo.

Meditatie

In meditatie beoefen je dit op verschillende manieren. Zo is het moment waarop je gaat mediteren, een breuk maken met je dagelijkse gang. En daarmee een herinnering aan dat het mogelijk is om je verhalen en gedachtenlijnen los te laten. Te herinneren dat je ruimer bent.
Ook leer je op een nieuwe manier kijken. In het boeddhisme kennen ze de term beginner’s mind. Een mooie term om te herinneren aan kijken met een open blik. Alsof je voor het eerst ziet. En het leuke is: je ziet het ook voor het eerst. We doen wel of we het kennen, en dat is handig, maar we leven daarmee niet in de open werkelijkheid. In meditatie in beweging bijvoorbeeld volgen we met een open aandacht de sensaties van de beweging. Het blijkt een hele training te zijn om de concrete waarneming (mijn arm) los te laten en sensaties te volgen. Je leert er subtieler door waar te nemen, en de werkelijkheid als stromend te herkennen.

De kunst van gelukkig zijn

Ook in visualisaties en in rusten in de openheid van je geest, beoefen je nieuw-zijn. Je leert je vrije stralende aard kennen, die tevoorschijn komt als je houvasten loslaat. Nieuw durft te zijn, inclusief alles wat leeft in ons. De kunst van houvastloos gelukkig zijn. Hans Knibbe zegt hierover:

Nieuw durven zijn vraagt loslaten van patronen en beelden die je hebt over jezelf, de ander en het leven. Het vraagt thuis leren blijven, in contact met jouw basale goedheid en in verbinding met anderen. Dan ervaar je een inherente wijsheid en liefde van waaruit jij bijdragend bent.

Wil je kennismaken met meditatie?                                                                                                      Je bent van harte welkom bij de online compassie-meditatie op zondagochtend van 10 tot 11 uur. Ook kun je meedoen aan de kennismakingsworkshop op zaterdag 12 september. Informatie over deze en andere trainingen vind je onder aanbod. Heb je vragen of wil je je aanmelden, dan kun je contact met mij opnemen via info@zo-wil-ik-leven.nl of 06-26810402.

Verder lezen:
* Hans Knibbe, Zitten in Zijn, Milinda Uitgevers, 2020                                                                              * Hans Knibbe, Zie je bent al vrij, Milinda Uitgevers, 2014
* Pema Chödrön, Omarm de wereld, Uitgeverij Ten Have, 2013
* Mingyur Rinpoche, Je leven een bron van vreugde, Servire, 2007 (Op dit moment alleen tweedehands verkrijgbaar. Nog wel in het Engels onder de titel The joy of living)