Zijnsgeoriënteerde meditatie

Meditatie is een verzamelterm voor allerlei meditatievormen: zittend, staand, bewegend en visualiserend.  Al deze meditatievormen zijn gericht op verschillende niveaus van je geest: van het meest concrete niveau tot het meest subtiele. Het kenmerkende van meditatie is dat je je geest uit zijn ‘Zijnsvergetelheid’ thuisbrengt naar zijn thuisbasis, naar Zijn.

Vanuit evolutionair gevormde overlevingsdrang ben je gaan grijpen naar innerlijke- en uiterlijke ervaringen: gedachten, gevoelens en zintuiglijke indrukken. Door die grijpende aandacht verplaatst je gewicht zich van je basis, je Zijnsgrond, naar boven en naar buiten, naar alles wat je waarneemt. Dat trekt je uit je basis en brengt je ‘van huis’.

Meditatie brengt je weer terug in je Zijnsaard, die rijk is aan kwaliteiten zoals rust, blijdschap, geluk, liefde, schoonheid en helderheid. Je geest thuisbrengen is lijfelijk voelbaar als ontspanning, loslaten van pantsering, ervaren van stilte en van rijke kwaliteiten. Tegelijkertijd blijkt je thuis geen vaste plek te zijn waar je als het ware in kunt wonen. Je thuis is eerder ruimte, openheid, Zijn zelf.

Online meditatie 
In de zomerperiode geef ik online meditatie in beweging en zitmeditatie op een aantal woensdagochtenden van 9 tot 10 uur. De data zijn: woensdag 8 juli, 22 juli, 19 augustus en 26 augustus 2020. Je bent van harte welkom! Wil je meedoen: zend een mailtje naar info@zo-wil-ik-leven.nl  

Cursus Zijnsgeoriënteerde meditatie | Nijmegen 
In deze cursus maak je in acht bijeenkomsten kennis met meditatie in beweging, zitmeditatie en visualisatie volgens de Zijnsgeoriënteerde principes. Deze  meditatievormen worden verkend, uitgelegd, geoefend en een aantal keren herhaald. Je mediteert ook thuis met ingesproken begeleide meditaties. Door regelmatig te oefenen zul je merken dat je beter in staat bent om los te koppelen van je gedachtestroom, dat je beter kunt ontspannen en meer gemak ervaart.

Na acht bijeenkomsten ben je in staat om zelf een dagelijkse meditatiebeoefening te doen met onderdelen zoals die in de cursus aangereikt zijn.

De cursus is ontwikkeld door de beroepsvereniging in samenwerking met Hans Knibbe en Iene van Oijen. 

Data en tijd: vrijdagmiddag van 13.30 – 16.30 uur op 9 oktober, 30 oktober, 6 november, 20 november, 4 december, 18 december 2020 en 8 januari en 22 januari 2021.

Kennismaking Zijnsgeoriënteerde meditatie | Nijmegen 
Op zaterdag 12 september is er een (landelijke) kennismakingsworkshop Zijnsgeoriënteerde meditatie. De middag is van 14.00 tot 16.30 uur en vindt in veel plaatsen in Nederland en België plaats, waaronder in Nijmegen.  Je bent van harte welkom!