Cursus Zijnsgeoriënteerde meditatie

Ontdek de rijkdom van Zijn

Meditatie neemt een belangrijke plaats in op het pad van Zijnsoriëntatie. Zijnsgeoriënteerde meditatie omvat verschillende meditatievormen die in de loop van de afgelopen 30 jaar aan de school voor Zijnsoriëntatie zijn ontwikkeld: zittend, staand, bewegend, visualiserend.  Deze meditatievormen zijn gericht op verschillende niveaus van je geest: van het meest concrete niveau tot het meest subtiele. Zo maak je onder andere contact met de stroming van je lichaamsenergie, je ervaart verbinding met al het bestaande en je ‘verwijlt’ in de stille ruimte van je geest. Het kenmerkende van Zijnsgeoriënteerde Meditatie is dat je je geest uit zijn ‘Zijnsvergetelheid’ thuisbrengt naar zijn thuisbasis, naar Zijn.

Vanuit evolutionair gevormde overlevingsdrang ben je gaan grijpen naar innerlijke- en uiterlijke ervaringen: gedachten, gevoelens en zintuiglijke indrukken. Door die grijpende aandacht verplaatst je gewicht zich van je basis, je Zijnsgrond, naar boven en naar buiten, naar alles wat je waarneemt. Dat trekt je uit je basis en brengt je ‘van huis’.

Meditatie brengt je weer terug in je Zijnsaard, die rijk is aan kwaliteiten zoals rust, blijdschap, geluk, liefde, schoonheid en helderheid. Je geest thuisbrengen is lijfelijk voelbaar als ontspanning, loslaten van pantsering, ervaren van stilte en van rijke kwaliteiten. Tegelijkertijd blijkt je thuis geen vaste plek te zijn waar je als het ware in kunt wonen. Je thuis is eerder ruimte, openheid, Zijn zelf.

In deze cursus maak je in acht bijeenkomsten stapsgewijs kennis met de kunst en kunde van meditatie volgens de zijnsgeoriënteerde principes. De meditatievormen worden verkend, uitgelegd, geoefend en een aantal keren herhaald. Thuis mediteer je met door de leraar ingesproken meditaties en bouw je je eigen meditatiediscipline op. Als je regelmatig oefent merk je dat je je aandacht beter kunt losmaken uit gedachtestromen en dat je meer kunt ontspannen. Je komt in contact met je inspiratie en een besef van inherente vrijheid. Je herkent jezelf als heel en compleet en gaat meer en meer je vertrouwen leggen in Zijn. 

Na acht bijeenkomsten ben je in staat om zelf een dagelijkse meditatie-beoefening te doen met de onderdelen, die in de cursus aangereikt zijn. Deze cursus is geschikt voor zowel mensen die geen enkele ervaring hebben met meditatie als voor mensen die dat wel hebben met andere meditatievormen.

Data en tijd: vrijdagmiddag van 13.30 – 16.30 uur op 9 oktober, 30 oktober, 6 november, 20 november, 4 december, 18 december 2020 en 8 januari en 22 januari 2021.

Kosten: € 399,= voor 8 bijeenkomsten. Je ontvangt bij iedere bijeenkomst een hand-out met theorie, de beoefeningen en verwijzingen naar literatuur en instructievideo’s. Ook ontvang je na iedere bijeenkomst een geluidsfile met een meditatie of visualisatie. 

Online meditatie 
In de zomerperiode geef ik online meditatie in beweging en zitmeditatie op een aantal woensdagochtenden van 9 tot 10 uur. Komende data zijn: 19 augustus en 26 augustus 2020. Je bent van harte welkom! Wil je meedoen: zend een mailtje naar info@zo-wil-ik-leven.nl  

Kennismaking Zijnsgeoriënteerde meditatie | Nijmegen 
Op zaterdag 12 september is er een (landelijke) kennismakingsworkshop Zijnsgeoriënteerde meditatie. De middag is van 14.00 tot 16.30 uur en vindt in veel plaatsen in Nederland en België plaats, waaronder in Nijmegen.  Je bent van harte welkom!