Onze aard heeft altijd vakantie

Hoe meditatie je herinnert aan je zorgeloze aard

Het is september. Terwijl de dagen nog warm zijn, zie ik de eerste tekenen van het najaar: de schemering die eerder op de avond begint, spinnenwebben in de vroege ochtend en dauwdruppels die het gras sieren. Het markeert voor mij de overgang naar een nieuw seizoen. Met zin om mijn inspiratie vorm te geven, weemoed om de zomer die voorbij is en verlangen om mijn zorgeloze ontspannen zomergevoel zo lang mogelijk vast te houden.

Een zomergevoel vasthouden is niet mogelijk. De werkelijkheid is immers open en veranderlijk. Als ik probeer vast te houden, verkramp ik en verdwijnt die onbezorgde toon. De toon van mijn natuurlijke aard, die vrij en in verbinding is. Altijd al, niet afhankelijk van omstandigheden. Hoe kun je die lichte toon mee laten zingen in het leven van alledag?

Onze zorgeloze aard en meditatie

 

 

 

 

 

 

Wegblijven van kou, angst en stress
Het werkende leven is anders dan een langere periode vrij zijn. Als er meer appèl op ons wordt gedaan, is het moelijker om ontspannen en los te zijn in verbinding. Vaak denken we dat als de omstandigheden veranderen, we gelukkig zijn. Als we preciezer kijken, zien we echter dat we lijden aan ons verzet tegen hoe het is. We willen het anders hebben. Zo wil ik vasthouden aan een fijn gevoel, zoals ontspanning en genieten, en weg bij wat ik onaangenaam vind, zoals kou, angst en stress.

Afwijzen hoe het is
Grijpen en wegduwen zijn de basisbewegingen van onze psyche, die dienen om ons te oriënteren en te overleven. Dit is noodzakelijk geweest voor ons als kind om op te groeien, maar nu als volwassene kunnen we zien dat we daarmee niet present zijn. We zijn niet in contact met hoe het is, maar op weg. We wijzen daarmee af hoe het is.

Sfeer van lichtheid
Als ik precies blijf bij hoe het is – zin, verlangen, weemoed, ongerustheid – dan land ik, en ontstaat er ruimte en een gevoel van ontspanning. Met ook de verdrietige, bange en protesterende tonen. Maar die tonen zijn geen probleem als ik me daar niet door laat leiden. Ze zijn er en ik ben ruimer dan dat. Veel ruimer. De rijkdom van mijn geest toont zich. Iedere toon is een expressie van mijn open hart. Mijn blik is fris en nieuwsgierig. Ik ervaar levenslust en zin in het nieuwe. Als ik me niet laat leiden door mijn aannames is er een sfeer van lichtheid door alles heen.

Meditatie
Het vraagt oefening om de bewegingen van verzet en grijpen te herkennen en los te laten. Onze gewoontepatronen zijn sterk. Meditatie zie ik als een belangrijk onderdeel van deze levenskunst. Om twee redenen: het is een herinnering aan onze vrije aard, en het nodigt ons uit om stil te staan.

Thuiskomen in de open werkelijkheid
De herinnering aan dat we vrij en in verbinding zijn, is kostbaar. Er zijn weinig momenten en plekken in ons leven waarin ons dat gespiegeld wordt. Onze natuurlijke aard herinneren laat ons thuiskomen in de open werkelijkheid. We ervaren een basale goedheid en leren op ons gemak te zijn met hoe het ook is, ook als het zeer doet of ongemakkelijk is.

Je dagelijkse gang loslaten
Een ander aspect van meditatie is dat we leren stil staan en meester worden over onze geest. Stilstaan is vaak de grootste stap: je dagelijks gang loslaten. Je nodigt jezelf uit om uit je gedachten en verhalen te komen. Je gaat hiermee aan het roer staan. Je realiseert je dat je gedachten een interpretatie zijn en niet de werkelijkheid. De werkelijkheid is veel ruimer en mysterieuzer. Wanneer je dit als beginpunt kiest, zie je dat het leven steeds weer nieuw is. Dat er nooit iets vast is. In dit besef is er een toon van lichtheid en zorgeloosheid, die onafhankelijk is van hoe het is.

Doe je mee?
Door dagelijks te mediteren, creëer je een nieuwe gezonde gewoonte die jouw motivatie ondersteunt. Kies een tijdstip en duur die past bij jou en in je leven. Het kan ondersteunend zijn om met anderen te mediteren. Wekelijks bied ik kleine meditatiegroepen aan waaraan je mee kunt doen. Ook geef ik een kennismakingstraining. Heb je hiervoor belangstelling of wil je een keer een proefles? Je bent van harte welkom!